Hudvårdsrutin

HUDVÅRDSRUTIN


ANSIKTSRENGÖRING

Grunden är rengöring morgon & kväll. Observera att vi kan ha rekommenderat dig att endast tvätta dig på kvällen, då man i vissa fall vill vara extra rädd om hudens egen syramantel. På kvällen tvättas makeup, smuts och svett från huden medan man på morgonen tvättar bort svett och slagg som tillkommit under natten.

Gelbaserad rengöring används av de som vill ha en ”ren” känsla och finns för olika hudtyper & hudtillstånd. Skumrengöring finns för olika hudtyper men används främst av en normal – lite fetare hudtyp. Mjölkrengöring används främst för en normal – torr hud och gör att huden känns mjuk och återfuktad även efter tvätt. Oljerengöring/ balm är en bra rengöring för alla. Jobbar enligt principen att ”fett löser fett” och djuprengör huden på ett mycket skonsamt sätt. Använd en fuktig svamp eller frottéhandduk för att torka bort rengöringen.

Beroende på vilket märke man använder behöver man olika mängd rengöring, men en grundregel kan vara 2 – 3 ärtstorlekar rengöring.


ANSIKTSVATTEN

Används för att ta bort de sista makeup resterna på kvällen samt återställer hudens PH-värde efter rengöringen, då avsköljningen med vatten rubbar PH-balansen och torkar ut huden. Använd en bomullsrondell med ansiktsvatten på. Som avslutning är det bra att duscha ett sprut ansiktsvatten i ansiktet/ spruta i händerna och klappa in. Det blir då som ett lättare fuktserum och förbereder huden för serum &/ansiktskrämen.

Under dagen kan ansiktsvattnet sprayas som en fuktdusch över ansiktet och är perfekt för dig som sitter mycket framför datorn! Håll bara koll på att ditt ansiktsvatten inte innehåller alkohol, då det leder till en torr hud.

På morgonen kan det i vissa fall räcka att torka av sig med lite ansiktsvatten.

Tycker du att ansiktsvattnet känns onödigt? Tänk på att din hudkräm räcker längre och tas upp lättare när huden är fuktig och PH-balanserad! Många väljer tyvärr bort ansiktsvattnet men det är en av våra basprodukter alla bör använda.


PEELING

Peeling görs generellt sett 1-2 gånger/v. Observera att vi kan ha gett dig en annan rekommendation pga din hudtyp eller nuvarande hudtillstånd.

Mekanisk peeling innebär att peelingen har små korn i sig. Bra mot komedoner (de svarta som ofta sitter runt näsan) och för att ge din hud lyster. Gör också att det yttorra försvinner vilket gör det lättare för serum/olja och kräm och gå ner i huden och jobba. Den känsliga huden ska oftast undvika denna typ av peeling.

Kemisk peeling innebär peeling med enzymer och AHA-syror och kan vara både en naturlig produkt eller en syntetisk produkt. Finns i olika styrkor från ca 5 % styrka för hemmabruk upp till 20 % i salongsstyrka hos oss. Enzympeeling/ AHA-peeling med en lägre styrka passar även känslig hud.


ANSIKTSMASK

Ansiktsmask kan användas 1-3 gånger i veckan och ger din hud det lilla extra som ofta behövs vid acne, känslig hud, pigmentering, rynkor och torr hud. Ansiktsmasken är koncentrerad och innehåller en koncentration av aktiva ämnen som inte lämpar sig i en vanlig ansiktskräm. Dock så kan många krämbaserade masker användas som kurbehandling över natten enstaka gång eller upp till en vecka. Rådgör med din terpaeut. En ansiktsmask kan vara krämbaserad eller gelébaserad.


ÖGONKRÄM

Ögonkräm används redan i förebyggande syfte för att motverka linjer & för att skydda huden innan du lägger på makeup. Ögonkrämer finns i olika konsistens och med olika effekter; En ögongelé verkar svalkande och är bra för dig som brukar känna dig trött och lätt blir svullen runt ögonpartiet. En rikare kräm jobbar bättre på rynkor, mörka ringar under ögonen etc. Tänk på att applicera krämen på den hårda delen ovanför ögat och benet under ögat. Går du för nära ögonlocken kan du få svullna och trötta ögon.


LÄPPBALSAM

Läppbalsam används vid behov. Tänk på att inte använda ett läppbalsam med mineralolja (paraffinum liquidum) då det gör läpparna ”beroende”. Använd ett naturligt läppbalsam med naturliga fetter och vax med t ex kakaosmör eller bivax. Det kan ta några månader att vänja av sig med ett traditionellt läppbalsam.


SERUM

Serum kan vara oljefria eller oljebaserade och jobbar längre ned i huden än vad en ansiktskräm gör. För att få en snabbare förändring av din hud kan därför ett serum behövas läggas till till din nuvarande hudvårdsrutin.


OLJA

Olja kan vara antingen en ren vegetabilisk olja som jojobaolja, mandelolja eller morotsolja eller kan vara ett oljeserum med en mix av olika terapeutiska djupverkande oljor.


DAGKRÄM

Dagkräm ger huden fukt & näring, skyddar mot väder & vind. Applicera ca 1-2 ärtstorlekar (eller så mycket din hud vill ha) och applicera i svepande uppåtrörelser. Glöm inte dekollotaget! Önskar du en lättare konsistens? Blanda med ett par sprayduschar ansiktsvatten. Behöver du en rikare konsistens? Blanda med ett par droppar olja.


NATTKRÄM

Nattkräm är ofta en kräm med en rikare konsistens jämfört med en dagkräm. Nattkrämen jobbar med att reparera huden under natten.


TILLBEHÖR

Tvättsvamp av cellulosa som tvättas efter varje rengöring. Kan tvättas med tvål och vatten eller köras i maskin på 95 grader.
En mjuk frottéhandduk går också bra och ger en mild daglig peeling.


MAKEUP

Låt inte en bra hudvårdsrutin förstöras av dåligt smink som irriterar eller täpper till huden! Tänk att sminket ska vara en förlängning av hudvården och verka vårdanade på huden.