Hudvård & vår hud

HUDEN

Huden har till uppgift att skydda oss mot kyla, värme, slag, infektioner m.m
För att huden ska kunna skydda oss mot infektioner så är det viktigt att se till att hudvårdsprodukterna man använder är PH-balanserande. De flesta traditionella, dvs icke-ekologiska produkter är för basiska vilket på sikt leder till att kroppen blir försurad. En bra PH-balans i kroppen är viktigt för att undvika att utveckla olika sjukdomar, för en välfungerande mage och hud m.m

Våra hudprodukter påverkar vår sk. syramantel på huden. Syramanteln är en blandning av fettsyror, fett-alkoholer, vaxer, urea, mjölksyra och salter som kroppen själv producerar. Produkter som är för starka och uttorkande rubbar vårt naturliga skydd och efter en dusch  kan det ta åtskilliga timmar innan kroppen får tillbaka sitt naturliga imunförsvar. Hudens pH-värde ska ligga på 5 – 5,5 och samma sak gäller produkterna vi använder (undantaget är olika AHA-syrebehandlingar som har ett lägre pH-värde. Det är det som ger den exfolierande effekten på de döda hudcellerna)

Vår hud består av tre hudskikt;
– överhud (epidermis)
– läderhud (dermis)
– underhud (subcutis)

Överhuden som består av flera lager tätt liggande hudceller. Detta hudskikt skyddar underskiktet och ansvarar för att reglera vätskeutsöndringen. Att bibehålla en bra fuktnivå i huden är viktigt för att bibehålla hudens struktur och minska de framtida rynkorna. Här finns vattenlösliga substanser som ger en naturlig skyddsfaktor samt aminosyror som effektivt bygger kollagen. Kollagen & hyaluronsyra finns naturligt i våra kroppar och vill man ha en anti-agekräm så bör man kika efter t ex natulig hyaluronsyra (som kan komma från t ex marshmallowrot), naturligt kollagen, peptider (= mindre proteiner) m.m.

I överhuden finns också olika celltyper och för att förstå varför man kan behöva ge en ny hudvårdsrutin några månader så kan det vara bra att känna till hur det går till när huden skapar nya hudceller. Keratinocyterutgör större delen av vår överhud. De bildas i de djupare hudlagren men vandrar upp längs de olika skikten där de så småningom dör vid hudens yta. Dessa består av ett protein som kallas för keratin som har skyddande egenskaper på huden och de undre hudskikten. Melanocyterkallas de celler som ansvarar för pigmentbildning och de bildas längst ner i överhuden. Dessa har som uppgift att skydda huden mot solens UV-strålar och är de som gör att vi kan bli bruna. Langerhans celler skyddar mot bakterier utifrån. I överhudens yttersta lager är hudcellerna döda, men byts ständigt ut genom att de gamla stöts bort och nya kommer till ytan. För de flesta tar denna process ca 30 dagar (längre tid ju äldre vi blir!), det är också därför man brukar prata om minst 1 – 3 månader inom hudvård; efter 1 månad ser man ett resultat, efter 2 månader ytterligare resultat och efter 3 månader eller mer kan man se fantastiskt resultat. Med t ex AHA-peeling så påskyndar man cellernas förmåga att nybilda sig.

Huden ”äter” det vi smörjer på den (upp till 60 %!) och med hjälp av hårsäckarna kan produkter penetrera ner i epidermis djupare lager. Huden är även ett utrensningsorgan och utsöndrar svett, slagg och små mängder koldioxid. På grund av detta kan ansiktsrengöring vara bra även på morgonen efter en lång natts sömn. I vissa fall kan det dock räcka med ansiktsvatten. Rådgör med oss för att hitta vad som passar dig och din hud. Eftersom huden tar upp ca 60 % av det vi smörjer på är det av yttersta vikt att ”mata den” med bra ingredienser från växtriktet.

Balans mellan fukt och fett är viktigt; lagom är bäst då en överfuktad hud är ett sämre skydd mot yttre påfrestningar och en grogrund för acne och orenheter.

Pormaskar (komedoner) är en utvidgad talgkötelmynning som fylls med talg, bakterier och döda hudceller. Om denna har kommit i kontakt med syre får den en svart färg, medan en inkapsling blir till en vit upphöjning. Dessa är en av orsakerna till acne.

Läderhuden är den mest aktiva delen och här sker större delen av hudens åldrande. Den består av kollagen, elastin, reticulin, nervändar, kapillärkärl och svettkörtlarnas övre del.

Underhuden är ett lager fettvävnad med hög vattenhalt. Underhuden består även av bindvävnad, vilket består av kollagena fibrer.

Vill du boka en hudanalys eller ansiktsbehandling?

boka tid turkos stor