Hudproblem & hudtillstånd

HUDTYPER & HUDTILLSTÅND

Vi har alla en ”grundhudtyp”, men kan beroende på årstider och olika faktorer som hudvårdsprodukter, sömn, stress, kost och mediciner uppleva att vår hud förändras.

Tänk på att produkten du använt i flera år kanske inte är den bästa för dig just nu!Dina behov ändras med ålder, årstidsväxlingar och inre faktorer. Med regelbundna ansiktsbehandlingar & hudanalys kan du vara säker på att få det bästa just för din huds nuvarande tillstånd.


TORR HUD
Torr hud kännetecknas ofta genom att den:
– stramar ofta efter rengöring
– har små och fina porer
– huden känns ”ett nummer för litet”
– torrhetsrynkor
– kan ibland flagna och fjälla

Torr hud beror på att huden producerar för lite sebum, vilket är hudens egna ”smörjmedel”. Viktigt för en torr hud är att jobba med ett aktivt serum morgon & kväll vilket jobbar ner i de djupare hudskikten samt att använda en näringsrik och skyddande ansiktskräm som hindrar huden från att släppa ifrån sig välbehövlig fukt. Det är också viktigt för denna hudtyp, för att inte bli ännu torrare, är att smörja in sig med både fukt och fett. T.ex. både en fuktgivande ansiktscreme och ett närande ansiktsbalm. Endast fukt leder ofta till att huden blir torrare och torrare.


BLANDHUD/ KOMBINERAD HUD
Den allra vanligaste hudtypen som ofta kännetecknas genom:
– Olika partier i ansiktet upplevs olika
– T ex T-zonen panna, näsa och haka kan ofta bli blank eller ha större porer
– Kinderna kan ofta upplevas som torrare

Denna hudtyp har ofta dålig cirkulation i ansiktet och mår bra av ansiktsmassage. Huden kan behöva olika produkter för de olika zonerna. Vi hjälper dig med hur du ska göra!


NORMAL HUD
En normal hud upplevs som välfungerade och har normala porer, normal fukthalt och en fin yta. Även om normal hud upplevs bra, så behöver den normala huden underhållas med en bra hudvårdsrutin för att bibehållas fin, annars kan den lätt bli t ex torr.


FET HUD
En fetare hudtyp kännetecknas ofta av att:
– Huden kan bli blank under dagen
– Större porer
– Ibland mer problem med orenheter & acne.
– Fördelen med denna hudtyp är att linjer & rynkor uppkommer senare upp i åldrarna.


 

 

 

HUDTILLSTÅND

Förutom hudtyp så kan din hud utrycka olika saker som kan bero på olika inre & yttre faktorer. Lite förenklat kan man säga att huden påverkas av:

  • Hudvårdsprodukter/avsaknad av hudvårdsprodukter
  • Arv
  • Kost & inre faktorer som stress, sömn, medicinering, sjukdom, magens funktion etc.
  • Yttre faktorer som väder & vind, föroreningar, luftfuktighet m.m

Med det sagt så kan man förbättra sin hud enormt om man förutom hudvården tänker på att förbättra de övriga procenten som man kan styra över!


Mogen hud
Linjer & rynkor kommer naturligt med stigande ålder, men med rätt aktiva produkter med t ex naturlig hyaluronsyra, naturliga peptider, kollagen, alger etc. kan man återfukta huden på djupet och ”plumpa upp” linjer och rynkor. Här behövs bl a ett serum som jobbar på djupet med de djupare hudskikten, samt en närande och skyddande ansiktskräm.


Acne
Återfinns ofta hos en fetare hudtyp/ blandhy då talgproduktionen är hög. Talgproduktionen påverkas av hormoner som i sin tur påverkas av t e x stress. Stress och hormonell obalans är därför en orsak till acne. Många påverkas också av kost. Välkommen till oss för en ordentlig rådgivning!

Vissa personer med acne och oren hud är ofta även yttorra och behöver därför produkter för både sin acne och för att behandla det yttorra, t ex ett djupverkande serum som reglarar talgproduktionen och verkar renande samt en ansiktskräm som motverkar det yttorra. Tänk på att inte använda en stark och uttorkande ansiktsrengöring, vilket tyvärr är väldigt vanligt.

Är huden yttorr så är det vanligt att porerna blir igentäppta vilket förrvärrar problemet ytterligare. Huden kommer även i obalans av detta tillstånd , vilket leder till att huden producerar ännu mera talg för att försöka ”kompensera” för det yttorra.

AHA-kurbehandling är bra för de med acne för att hålla bakterienivån under kontroll, hålla en bra fuktnivå i huden och minska ev. acneärr, ojämn hudton och pigmentering.


Känslig hud
Känslig hud beror oftast på att kroppens inre miljö är i obalans, det visar sig då på vår hud i form av olika reaktioner, rödhet m.m. Känslig hud kan även bero på känslighet mot vissa ämnen, väder & vind, stark mat. En känslig hud ska ofta vara försiktig med sk. mekanisk peeling (med små korn i) då de kan irritera den känsliga huden ytterligare. En skonsam och mild enzympeeling kan vara ett bättre alternativ. Den känsliga huden är ofta torr och behöver både mycket fukt och fett för att bli balanserad igen, men kan även vara fet, kombinerad eller normal. Precis som vid acne är kosten ofta en stor bov till känslig hud.


Pigmentförändringar
Pigmentförändringar kan uppkomma av överdrivet solande eller om du slarvat med att använda solskydd. Du kan också få pigmentförändringar orsakade av hormonförändringar under graviditeten som kallas för melasma. Flera kvinnor har även PCOS som är en hormonrubbning som kan leda till pigmentförändringar. Tänk på att använda anpassade produkter som ljusar upp och jämnar ut hudtonen, samt på att ha tålamod då resultatet brukar ta några månader. Kombinerar du med t ex AHA-kur på salong så får du snabbare resultat. Viktigt för att undvika mer pigmentförändringar är att du alltid använder solskydd med SPF 25+.


Fuktfattig & yttorr

En yttorr hud har svårare att ta upp aktiva ämnen i dina hudvårdsprodukter. Jämför med en torr & en fuktig disktrasa …  En yttorr & mogen hud leder till fler torrhetsrynkor och en en yttorr acnehud leder ofta till igentäppta porer och en obalans mellan talgproduktionen längre ned i huden och den yttorra överhuden vilket resulterar i en ännu högre talgproduktion.

Vill du boka tid för en hudanalys & rådgivning?

boka tid turkos stor